Leddegigt

Hvad er leddegigt?

Ligesom med leddegigt andre steder i kroppen, er der tale om en betændelse af de celler i hinden omkring fodleddet, som danner ledvæsken (hvis funktion er at smøre leddet). Når disse bliver betændte, strømmer en masse immunceller til fra blodbanen. Dette fortykker hinden voldsomt, samtidig med at der dannes en rigelig mængde betændelsesvæske i ledhulen. Derfor bliver leddet hævet, rødt og ømt.

Efterhånden som betændelsescellerne i væsken breder sig, ”ætser” de ledbrusken på knoglernes kontaktflader væk, og i sidste ende de stabiliserende ledbånd omkring leddet, hvilket fører til smerter og evt. fejlstilling af knoglerne, samt diverse andre typiske leddegigt symptomer.

Leddegigt

I bagfoden fører fejlstillingen ofte til en såkaldt ”varusstilling” hvor fodens trædepude vinkles indad, og anklens yderside vinkles udad, tit kombineret med platfod, som er en affladning af fodens længdebue.

I forfoden opstår tit Hallux Valgus eller såkaldt ”skæv storetå med knystdannelse” og hammertæer, foruden at de små tæer har tendens til at gå af led i grundleddene. Som følge af brusknedbrydningen kan der desuden opstå sekunder slidgigt med fejlstilling af diverse led, og fedtet i trædepuden under foden kan svinde væk, samtidig med at der dannes abnorme mængder hård hud (hyperkeratose) under de fejlstillede tæer. Det samlede kompleks kan være ret så smertefuldt.

Hvilke dele af foden rammes?

Foden og anklen rammes hyppigt af leddegigt. Særligt udsat er tæernes grundled, bagfoden og anklen, i nævnte rækkefølge, men alle led kan rammes.

Fodterapeutisk behandling:

Er en vigtig del af den samlede behandling, særligt ved fejlstilling af bagfod eller tæer. Man henviser til fodtøj med rigelig plads og støtte til foden, f.eks. ved specialfremstillede sko og såler. Det er vigtigt at skoen sidder tæt og stabilt om foden, samtidig med at det har en effektiv støddæmpende virkning. Selve skoen skal efterlade rigeligt plads til tæerne, mens indlægssålen støtter de særligt trykudsatte steder på foden. Det er desuden tit nødvendigt med regelmæssige besøg hos en fodterapeut, så den overflødige og smertende hårde hud kan blive fjernet.

Hvordan behandles det?

Følger af gigt kan i mange tilfælde aflastes ved indlæg. For at kunne hjælpe bedst muligt, vil der i de fleste tilfælde være behov for individuelt fremstillede indlæg. I svære tilfælde kan håndsyede sko være nødvendigt.

Jeg vil gerne vide mere...

Du er altid velkommen til at kontakte os. Ring til Arne og Frederik på 56 65 32 33 og få en uforpligtende snak om skoindlæg.

Velfungerende indlæg, der løfter hælen fra jordens overflade, laves for tiden mig bekendt kun af fodterapeut Arne Larsen, Køge.

Jens V. Bruun

Speciallæge