Leddegigt

Hvad er leddegigt?

Ligesom med leddegigt andre steder i kroppen, er der ved leddegigt i foden tale om en betændelse af de celler i hinden omkring leddet, som danner ledvæsken. Deres funktion er at smøre leddet – i dette tilfælde fodleddet. Når leddene bliver betændte strømmer en masse immunceller til fra blodbanen.

Dette fortykker hinden voldsomt, samtidig med at der dannes en rigelig mængde betændelsesvæske i ledhulen. Derfor bliver leddet hævet, rødt og ømt.

Efterhånden som betændelsescellerne i væsken breder sig, ”ætser” de ledbrusken på knoglernes kontaktflader væk, og i sidste ende de stabiliserende ledbånd omkring leddet, hvilket fører til smerter, eventuel fejlstilling af knoglerne og diverse andre typiske leddegigt symptomer.

I bagfoden fører fejlstillingen ofte til en såkaldt ”varusstilling”, hvor fodens trædepude vinkles indad, og anklens yderside vinkles udad. Dette er tit kombineret med platfod, som er en affladning af fodens længdebue.

I forfoden opstår tit Hallux Valgus eller såkaldt ”skæv storetå med knystdannelse” og hammertæer. Derudover har de små tæer tendens til at gå af led i grundleddene.

Som følge af brusknedbrydningen kan der desuden opstå sekundær slidgigt med fejlstilling af diverse led. Her kan fedtet i trædepuden under foden svinde væk, samtidig med at der dannes abnorme mængder hård hud (hyperkeratose) under de fejlstillede tæer. Det samlede kompleks kan være ret så smertefuldt.

Hvilke dele af foden rammes?

Foden og anklen rammes hyppigt af leddegigt. Særligt udsat er tæernes grundled, bagfoden og anklen, i nævnte rækkefølge, men alle led kan rammes.

Fodterapeutisk behandling

Fodterapeutisk behandling er en vigtig del af den samlede behandling, særligt ved fejlstilling af bagfod eller tæer. Man henviser til fodtøj med rigelig plads og støtte til foden – eksempelvis med specialfremstillede sko og såler.

Det er vigtigt, at skoen sidder tæt og stabilt om foden, og at de samtidig har en effektiv støddæmpende virkning.

Selve skoen skal efterlade rigeligt plads til tæerne, mens indlægssålen støtter de særligt trykudsatte steder på foden.

Det er desuden tit nødvendigt med regelmæssige besøg hos en fodterapeut, så den overflødige og smertende hårde hud kan blive fjernet.

Hvordan behandles det?

Følger af gigt kan i mange tilfælde aflastes ved indlæg. For at kunne hjælpe bedst muligt vil der i de fleste tilfælde være behov for individuelt fremstillede indlæg. I svære tilfælde kan håndsyede sko være nødvendigt.

Jeg vil gerne vide mere

Du er altid velkommen til at kontakte os.

Ring til os på (+45) 56 65 32 33 og få en uforpligtende snak om skoindlæg.

Skriv til os