Skoindlæg for diabetes

Diabetes skoindlæg

Hvilke problemer kan diabetes give?

Som følge af diabetes kan man blive ramt af forskellige komplikationer, der vedrører fødderne. De væsentligste komplikationer er Neuropati (følesansen svækkes) og diverse fejlstillinger.

Hvis man både lider af Neuopati og fejlstillinger, kan man danne sår, som kan skabe yderligere problemer.

Læs mere om Diabetes og foden her.

Fejlstillinger

To fejlstillinger man ofte ser hos diabetikere er Cavusfod og nedsunken forfod.

Cavus betyder hule og hentyder til øget hulning i svangbuen. Det er ofte kendetegnet ved, at det inderste af foden peger let opad, og tæerne peger let indad. Det har en betydning for gangafviklingen.

En uhensigtsmæssig gangafvikling kan medføre gener i form af træthed og ømhed i fødder samt det øvrige bevægeapparat. Cavusfod kan give øget belastning på forfod og hæl og kan ubehandlet medføre forfodsnedsynkning og hammertæer.

Nedsunken forfod kan give et uhensigtsmæssigt tryk på forfoden. Dette kan føre til ømhed, ligtorne og dannelse af hård hud.

Hvis man lider af Neuropati og har fejlstillinger eller øget belastning/tryk på nogen punkter, kan aflastende indlæg være nødvendig og vigtig for at undgår sår.

Behandling med fodpleje

Fødderne er en vigtig del af hverdagen og har brug for at blive plejet og behandlet godt. Som diabetiker kræver dine fødder ekstra opmærksomhed, da der er øget risiko for komplikationer.

Fødderne hos diabetikere kræver ekstra meget opmærksomhed. Du bør efterse dine fødder mindst en gang dagligt. Hvis du finder røde mærker, vabler eller andre tegn på tryk, skal du finde årsagen og fjerne den. Det kan din fodterapeut evt. hjælpe med.

Hvis du har svært ved selv at nå ned og kontrollere dine fødder, skal du bede om hjælp eller for eksempel bruge et spejl. Du kan gennem Diabetesforeningen købe spejle med langt skaft.

Det er vigtigt med en god fodhygiejne, og du bør dagligt vaske fødderne under rindende vand. Det er vigtigt at være opmærksom på temperaturen, og fodbad frarådes, da dette er med til at udtørre huden.

Læs endnu flere tips om fodpleje her.

Hvordan behandles det?

Hvis man lider af Neuropati og har fejlstillinger eller øget belastning/tryk på nogle punkter, kan aflastende indlæg være nødvendig og vigtig for at undgår sår.

Jeg vil gerne vide mere

Du er altid velkommen til at kontakte os.

Ring til os på (+45) 56 65 32 33 og få en uforpligtende snak om skoindlæg.

Skriv til os